Zaman sadece biraz zaman…

Benim akademisyen olduğumda farkettiğim en önemli şey zamanın çok az olduğu ve iyi kullanmazsam, herşeyin patladığı.  İlk başta, zaman kısıtının aslında her meslek için benzer bir zorluk olduğunu düşünüyordum fakat gittikçe akademisyenlerin daha özel bir durumda olduğunu düşünmeye başladım.  Bunun galiba iki sebebi var: Birincisi, birçok işte insanın bir patronu oluyor.  Patron çok iş verirse, en azından ideal durumda bu patronla konuşulabiliyor. Fakat akademide bir patron aslında yok, ya da başka bir bakışla çok patron var.  Şöyle ki: bölüm başkanınız sizin normal ders yükünüzde ders vermenizi bekliyor, bir derginin editörü bir makaleye hakemlik etmenizi istiyor, siz kendi araştırmanıza para bulmak için proje önerisi yazmak istiyorsunuz, üniversite bazı komisyonlarda olmanızı istiyor, ve böyle gidiyor.  Her birinde sorumlu olduğunuz kişiler farklı olunca, ortak bir hesapverilebilirlik kalkıyor.  İşler anında birikiyor.  İkinci sebep ise bence yapılan işin mahiyetinde.  Rutin bir iş yapanlar, gelen işe göre tahmini olarak o işin ne kadar süreceğini kestirebilirler.  Fakat, akademide bir araştırma probleminin ne kadar süre alacağını kestirmek çok zor. Onun için bazen hemen yapılır dediğiniz şeyler, günlerce bitemeyebiliyor.

Bu zamansızlık durumuyla her akademisyen kendince savaşıyor diye düşünüyorum.  Bana faydası olan—ne kadar zor olsa da—plan program yapmak ve zamanı yönetmeye çalışmak.  Kullandığım birkaç araç var.

  • Timetracker: Bu Ubuntu’da gelen bir yazılım. Eminim diğer işletim sistemlerinde de benzerleri vardır.  Temelde yaptığı insanın bir işe ne kadar vakit ayırdığını ölçmek.  Örneğin, bir günün ne kadarında gerçekten makale yazdım, ne kadarında e-mail bu araç sayesinde ölçebiliyorum.  (Sonuçtan hiç memnun değilim.)  Bu sayede, haketmediği halde çok vakit ayırdığım işleri, kontrol altında tutmaya çalışıyorum.
  • Rememberthemilk.com:  Aslında basit bir yapılacaklar listesi gibi gözüken bir Web sitesi bu.  Fakat, listedeki her maddeye saat, tarih atayarak önceliklendirmek mümkün.  Emailleri bu sayfaya ulaştırarak listeye ekleme yapmak da mümkün.Girilen işleri Google Calendar gibi bir takvimde de otomatik işaretletmek mümkün.
  • Trello: Bu özellikle küçük bir grup olarak çalışma yapıldığında faydalı bir araç.  İşler yapılacaklar, başlananlar, yapıldılar vb. gibi kategorilere ayırabiliyor.  Hangi işi kim yapacak, ne zamana yapacak, bundan kimler haberdar edilecek gibi ekler verilebiliyor. Burdaki tarihler de Google Calendar üzerinden izlenebiliyor.

Bu zaman yönetimi sayesinde biraz işleri kontrol altında tutabildiğimi düşünüyorum. Ama yine de biraz daha az işimiz olsa daha iyi olur!

Zaman sadece biraz zaman…” üzerine 2 yorum

  1. Geri bildirim: Ne! Çocuk mu? | BOL BİLİM

  2. Geri bildirim: Bol Bilim bir yaşında | BOL BİLİM

Bir Cevap Yazın

Aşağıya bilgilerinizi girin veya oturum açmak için bir simgeye tıklayın:

WordPress.com Logosu

WordPress.com hesabınızı kullanarak yorum yapıyorsunuz. Çıkış  Yap /  Değiştir )

Facebook fotoğrafı

Facebook hesabınızı kullanarak yorum yapıyorsunuz. Çıkış  Yap /  Değiştir )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.